Komposzt toalett használata

Gratulálunk az elhatározásodhoz, hogy Te is komposzt toalettetet szeretnél használni!

Mit érdemes rászórni?

A keletkező szagok megkötéséhez használhatsz komposztálható nedvszívó anyagokat, mint asztalos üzemekből származó faforgács, apróra vágott papír, szalma vagy levéldarálék. 

Használati utasítások

A használat megkezdése előtt szórj a rozsdamentes vödör aljába néhány marékot az említett anyagokból, használat után pedig alaposan fedd le.Fontos, hogy minden használat után 1-2 dl vizet permetezz a fedőanyagra, hogy beindítsd a cellulóz bontását és ezzel közömbösítsd a szagokat. Dr. Prof. Országh József szerint ez az egyszerű módszer jelentős mértékben hozzájárul a környezettudatos életmódhoz.

Komposztálás folyamata

A vödör tartalmát naponta egy elkülönített, raklapokból összeállított komposzt tárolóba szállítjuk, ahol a komposztálódás optimális körülmények között történik. Az oxigén elengedhetetlen a folyamat során, így a komposztálóban gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről és a rendszeres átforgatásról. A konténernek oldalról légáteresztőnek kell lennie, és ajánlott 20 cm-enként ágakat, gallyakat helyezni a rétegek közé a jobb levegőzés érdekében.

A komposzt minőségét az jelzi, ha erdei avar illata van. Amennyiben rothadó szag érződik, ez oxigénhiányra utalhat, ezért ilyenkor forgasd át és tegyél bele átszellőztető rétegeket.

Mennyi idő bomlik ez le?

1-2 év alatt a fekália és az egyéb anyagok átalakulnak komposzttá, amit a kertben használhatunk fel. A komposzt előállítása során keletkező humusz magas vízmegkötő képességgel rendelkezik, ami segít a növények tápanyagfelvételében.

Egy alternatívaként Csilla a "síkkomposztálást" ajánlja, ahol a kertben egy réteg szalmára borítjuk ki a tartalmat, majd mulccsal fedjük. Ez megóvja a komposztot a tömörödéstől és az időjárási viszontagságoktól, biztosítva a gyors és hatékony komposztálódást.