Komposzt toalett használata

Gratulálunk az elhatározásodhoz, hogy Te is komposzt WC-t szeretnél használni!

A használat során keletkező szaganyagok megkötésére bármilyen komposztálható nedvszívó anyag megfelel. Asztalos és fafeldolgozó üzemekből zsákos kiszerelésben lehet a legegyszerűbben ilyen anyagokat beszerezni. De tökéletesen megfelel papírnyesedék, vagy apróra vágott (darált) fanyesedék, levél darálék, szalma, széna is.

Használat előtt a rozsdamentes vödör aljába szórjál pár marék olyan anyagot, amit fentebb leírtam. Használat után bőségesen fedd le. A fekáliának, ha száraz, semmilyen szaga nincs már. Fontos, hogy a takarás után 1-2 dl vizet permetezzél a cellulóz tartalmú fedőanyagra, mert ekkor azonnal beindul a cellulóz lebontás és ez közömbösíti a szagokat. Dr. Prof. Országh József azt mondta, hogyha semmi mást nem fedezett volna fel tudományos kutatómunkája során, csak ezt az egyszerű módszert a szagok megkötésére, már akkor is sokat tett, amivel hozzájárult egy környezettudatos életmódhoz.

Mi naponta visszük ki egy elkülönített, raklapokból összecsavarozott komposzt tárolóba a vödör tartalmát. Jó, ha a komposzt érintkezik a talajjal, mert onnan tudnak a paránylények, és egyéb élőlények beköltözni a komposzt prizmába. Hogy a komposztálódás ideálisan zajlódjon a fajok ezreinek kell átdolgoznia a mikroorganizmusoktól kezdve a férgekig, de még a kisemlősökre is szükség van. A komposztálódáshoz oxigénre is szükség van. 2 hetenként át kell forgatni, de ha nem akarsz bajlódni vele, akkor 20 cm-ként tegyél be a rétegek közé gallyakat, ágakat, amin keresztül oldalról levegőzni tud a komposztdombod. Oldalról levegővel átjárható legyen a konténered. A komposztnak erdei avar illatúnak kell lennie. Ha nem, akkor nem komposztálsz, hanem rothasztasz. Ez elsősorban az oxigén hiány miatt fordulhat elő. Forgasd át és tegyél bele átszellőztető rétegeket, ha eddig ezt nem tetted. Felülről jó, ha éri esővíz, mert ebben nincsen klór és a mikroorganizmusoknak kb. 50%-os nedveségtartalom az ideális élettér. A magas nedvességtartalom miatt is lehet rothadás, kellemetlen szag!

1-2 év alatt a fekália a hozzá adott egyéb cellulózt tartalmazó anyagokkal együtt a komplex lebontó élőlény milliárjai segítségével komposzttá alakul át, amit kijuttathatsz a veteményes kertedbe.
A komposzt nem tápanyag a földnek, hanem az elpusztult paránylények vázszerkezetének maradványa és a még bennük organikusan élő lények tömege. Ebből lesz a humusz, ami magas vízmegkötő képességgel rendelkezik és otthont biztosít azoknak a állatkáknak a számára, akik a föld felszínre juttatott tápanyagot átalakítják a növényeink számára felvehető tápanyagokká. Ez egy nagyon bonyolult folyamat, de tökéletesen működik, ha nem avatkozunk bele. Lásd az erdőinket, milyen harmónia van a bennük élő állatok és növények között.
Csilla szerint hatékonyabb megoldás a "síkkomposztálás". A kertbe leterítünk egy kis szalmát, szénát és erre kiborogatjuk a vödör tartalmát és lefedjük mulccsal. A komposztra ne lépjetek rá és ha nem tömörödik, akkor a csapadéktól a takarás miatt ideális lesz a nedvesség tartalom és a hőmérséklet is nyáron nem melegszik fel túlságosan és télen sem fog fagyni a mulcs alatt és gyorsan lezajlik a komposztálódás.
Ha bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, akkor látogass el az Álomszék  Komposzt toalettek FB csoportunkba  és ott felteheted. Aktív élet folyik a csoportban és rövid időn belül választ fogsz kapni a kérdésedre.